Vi går langsomt vinteren i møde, og de kolde temperaturer viser sig allerede. Vi sætter derfor alle sammen pris på sædevarme – og naturligvis at komme hjem til en dejlig, lun bolig. De kolde temperaturer leder dog også tankerne hen på, hvordan vi får varme derhjemme. I nybyg er der ofte gulvvarme, imens der er i ældre eksisterende huse ofte er radiatorer – men hvad er fordelene og ulemperne egentlig ved disse to forskellige opvarmningsmetoder?
Gulvvarme
Gulvvarme er en usynlig varmekilde. Rørene er nemlig gemt væk under gulvet, og det betyder, at man har frit spil, når det gælder indretning. Man skal ikke tage hensyn til en dum radiator, når man skal finde ud af, hvor sengen eller sofaen skal placeres.
Gulvvarme bliver også kaldt komfortvarme, og det er der en rigtig god grund til. Gulvvarme fordeler nemlig varmen meget jævnt i et rum, og det vil derfor fremstå varmt hurtigere end opvarmning med radiatorer. Det er også af den grund at det er ideelt til vådrum som badeværelset, da gulvet så tørrer hurtigere efter et bad.
Gulvvarme er generelt det oplagte valg i nybyg, da det er nemt at etablere, når huset bygges – og så er det netop populært på grund af den gode varme og komfort i huset.
Gulvvarme skulle dog efter sigende være meget dyrt og besværligt at etablere i et eksisterende hus – og det er også tilfældet, når det gælder vandbaseret gulvvarme. Det er ofte på grund af, at hele gulvet normalt skal brækkes op, så gulvvarmen kan støbes ned. Hvis du dog i stedet vælger elgulvvarme, så kan du lægge gulvvarmen ovenpå et eksisterende gulv – og du kan endda lægge gulvvarmen selv med produkter fra Dansk Elgulvvarme. Det er en hurtig og billig løsning, hvis du blot skal have gulvvarme i et enkelt eller et par rum.
Ligesom med mange andre opvarmningsmetoder, så vil det med gulvvarme være svært at holde varmen, hvis huset ikke er tilstrækkeligt isoleret. Der skal altså være styr på isoleringen, hvis gulvvarmen skal have den ønskede effekt.
Radiatorer
Radiatoren er meget hurtigt, når det gælder varmejusteringer. Hvis du skruer op, får du effekt med det samme – og det samme gælder, når du skruer ned. Med radiatorer får du altså en bedre justering af varmen.
Ved radiatorer kan du skrue højere op for varmen end ved elgulvvarme – og det er en kæmpe fordel, hvis du bor i en bolig, der ikke er særlig energioptimeret. Det betyder dog også, at det koster på varmeregningen. På den baggrund er radiatorer dog bedst til opvarmning af ældre boliger.
Radiatorer er nemmere at etablere i eksisterende huse end f.eks. vandbaseret gulvvarme. Det kan dog i nogle tilfælde betyde synlige rør, hvis man ikke ønsker et større arbejde.
Radiatorer er meget synlige. De skal helst placeres under vinduerne og fordeles bredt i rummet for bedst mulig effekt. Det gør det umuligt at indrette hjemmet helt frit. Radiatoren mister nemlig sin effekt, hvis du stiller en seng eller sofa foran. Så kan varmen nemlig ikke cirkulere rundt.