Indendørs Maling, malingens glansgrad

Malingens glansgrad fortæller, hvor blank malingens overflade er, og skalaen går fra 0-100.

Glans siger nogle om procent lak, som er i malingen. En maling glans 5 er derfor mange meget mat maling, hvorimod en maske med glans 80 er meget skindende. Som udgangspunkt er en glans 5 til 10 ideel til stue, sti og værelser.

 

Mathed og glans implicerer ikke kun alt for udseendet, for ovenstående har også betydning for, hvad dine vægge kan tåle. Derfor er der som oftest også gang i flere malinger med forskellige glansgrader, når hele huset får en omgang med rulle og pensel.

 

At forevige er ikke så svært, hvis blot man husker at forberede det vidt hvori der vil males. Særlig såfremt du skal male indendørs, har man som oftest afbenyt for blandt noget andet malertape samt afdækningspap eller filttæpper i at dække gulv og møbler til det rum folk skal male i. Maling fra vægge og lofter vil i den billige udgave nemlig dryppe en del – særligt dersom du er kommet til at dyppe penslen lidt alt for meget i malingen. Når først du har styr på dette, kan folk trygt tage ned og købe kvalitetsmaling til billige priser, i de korrekte farver, så man kan komme i gang med for at male. At købe god maling på nettet er en tillidssag. Malingens fyldstoffer hjælper også med for at give den korrekte påføringskonsistens. Men kan også være delagtig til at dæmpe glansen i nogle maling eller give struktur eller stoppe, til den malede flade. Et godt råd er, for at male en linje/streg i rullens bredde, og så fordele malingen ud i begge sider fra den, i en rulles bredde. Put godt med vægmaling på rullen og fordel det oppe på væggen. Mal gerne op og ned i lange strøj, så man får fordelt malingen godt ud på væggen. Brug mange pensel ved loftet og fodlisterne, og lav en “beskæring” med din pensel.

De har maling i forskellige glansgrader, plus der findes specielle typer af maske til eksempelvis køkkenet eller badeværelset. Vi har helt tilsyneladende den type maling, du har brug alt for til dit næste gør-det-selv-projekt. Vil gulvene have nogle overhaling, kan folk også finde maling til dette, som er specielt overvejet til gulve ved at være ekstra slidstærkt. Desuden evner du få metalmaling, skoletavlelak og mange andre typer maling til helt specifikke formål.

 

Findes du dog grundlæggende gang, du vil i gang delagtig at male enkelt rum, så indehaver vi et godt tip til dig. Hos maler-maling mener vi, at alternative altid starter udefra og ind i alle indendørs maling projekter. Det vil sige, at ifald man maler enkelt rum, så starter man først delagtig at male langs kanter og hjørner med en pensel. Når man indehar færdiggjort kanterne, nyttiggør man malerrullen på væggene. For for at få en ensartet struktur, skal folk male så langt ud til kanterne med malerrullen som muligt.

Ja blankere malingen er, jo bedre skal den reflektere lyset, og en kalket maling afslører ergo ujævnheder i højere grad end en mat. Valget mellem mat og kalket maling er aldeles ikke kun et spørgsmål om udseende, men også om vedligeholdelse og slidstyrke. Mange blank maling er mere slidstærk og bedre til for at afvise snavs end en mat, hvis der er mæle om samme type maling. Den blanke vil desuden bedre kunne tåle for at blive vasket end den matte. Er du i tvivl om, hvilken maske der tidligere indehaver været anvendt, vil du være på den sikre side, hvis du maler ovenpå med mange vandbaseret maling. Linoliemaling kan ligeledes males oven på overflader, der tidligere findes behandlet med enten akrylplast- eller alkydmaling.

 

I køkkenet kan det dog være praktisk impliceret en blankere maske (10-25), der magter tåle afvaskning. Nogle af det tungeste ved indendørs maske er faktisk selve forarbejdet, som mest tager 75 % af tiden. Sørg derfor for at bruge rigelig afsnit til slibning, afrensning, afdækning og spartling. Dæk lister og paneler med malertape, hvis de ikke skal males. Gør brug af afdækningspap på gulve plus fjern møblerne og dæk dem via med plastik, så de er godt beskyttet.

 

Maling & Tapet

En maling skal naturligvis blive hængende på væggen, også når man læner sig opad ad den og vil tørre en plet af. Udover dækkeevnen bliver malingerne derfor også testet for afsmitning, hvor prisen også tages i betragtning til den endelige bedømmelse. Skal du til gang med at male udendørs eller indendørs finder man alt, hvad du har brug for. Så med en tynd og billig vægmaling skal du estimere med, at rækkeevnen er nede på ca. 4. Tjek ifald den gamle kridt smitter af, hvis du vasker på den med mange klud. Er eneste afsmittende, skal folk enten vaske førnævnte hele af først, eller bruge en grunder inden folk maler med jeres vægmaling. Ser folk dog på dækkeevnen, kan der være meget forskel på, hvor meget 10 liter maling rækker ved brug, inden den giver den dækkende effekt, alternative ønsker. Hvis du gerne vil male et område på ny, kan du have behov fortil at fjerne nogen gamle maling først. Det kan ligevis være, at du har malerstænk på fliser eller væg, tilsvarende du vil at få fjernet igen.

Undersøg om der bliver huller i væggen som skal lukkes af med letvægtsfiller eller polyfilla. Man kan læse mere om dine muligheder fortil at returnere varer købt hos os under “handelsbetingelserne”. Indholdet af miljø- plus sundhedsskadelige stoffer danner ikke undersøgt i Gør Det Selvs malingtest. En af de fire bundskrabere var dog dårligere end de øvrige.

 

MAL-kode -5 og -6 viser, at malingen magter være allergifremkaldende og kræftfremkaldende. MAL-Koden viser med en talkode, hvor høj malingens sundhedsrisiko er. Kodens første tal viser risikoen ved indånding af dampe fra malingen, mens det andet tal viser risikoen ved berøring af malingen. Beskyt dig selv impliceret malerdragt, maske og handsker.

 

Udgivet
Kategoriseret som Artikler