Sådan fuldspartler du en væg

En gammel, ujævn væg kan være en torn i øjet i hjemmet. Ved at fuldspartle din væg, får du en helt ensartet overflade, der giver et helt andet udtryk i dit hjem. Læs videre herunder og se, hvordan du nemt får en flot, fuldspartlet væg.

 

1) Dæk grundigt af

Medmindre du er i gang med en større renovering, har du sikkert nogle gulve, du ønsker at beskytte. Sørg for at dække grundigt af, så du slipper for at skulle kæmpe med spartelmasse på dit gulv.

2) Fjern evt. tapet

Det frarådes at spartle oven på tapet, da det kan give et dårligere resultat. Fjern derfor evt. gammelt tapet, der måtte være på væggen. Der findes dog andre vægbeklædninger, fx væv og filt, som du sagtens kan spartle ovenpå og opnå et fint resultat.

3) Start spartelarbejdet

Når du har klaret al forberedelsen, er det tid til at starte den egentlige spartling. Så grib din spartel og fordel spartelmassen på væggen. Den nemmeste måde at få et jævnt resultat på, er ved at starte ved gulvet og trække op med rolige, lange træk.

4) Glat overlapninger ud

Skrab herefter spartlen ren og træk den sidelæns for at glatte alle overlapninger ud. Selvom det kan virke svært til at starte med, fanger du hurtigt teknikken. 

5) Hold styr på hjørnerne

Det kan være besværligt at få helt perfekte hjørner, men det findes der heldigvis en ret nem løsning på: Metalskinner, som kan fås i dit lokale byggemarked, letter arbejdet med at få helt perfekte hjørner.

6) Slib efter

Når spartelmassen er tørret, skal den slibes. Mærk efter med håndfladen undervejs, om væggen er så glat som du ønsker. Hvis du ønsker en nemmere Når der er slebet færdigt, gentages hele spartelprocessen en til flere gange.  

Hvis din fuldspartling er udført korrekt, bliver resultatet en helt ensartet væg. Herefter er der blot tilbage at male væggen i din ønskede farve. Selvom det kan betale sig at fuldspartle selv, er det også muligt at få opgaven løst hos et spartelfirma. På den måde vil du være helt sikker på at få et perfekt resultat. Om du skal gøre det selv eller ej, afhænger mest af alt af, om du vil kunne acceptere enkelte fejl, eller om du ønsker et helt fejlfrit resultat.